Korvikealkoholi

Lahtarisika
15.7.2020

Korvikealkoholi on alkoholijuoman korvikkeena käytetty etyylialkoholia sisältävä, mutta ei juotavaksi tarkoitettu seos.

Suomessa on arvioitu olevan tuhat korvikealkoholien vakituista ja lisäksi 3 000 – 5 000 satunnaista käyttäjää.

Sinällään juotavia korvikealkoholeja ovat muunmuaassa:
- Käsidesi
- Sprii keittimen polttoaineet kuten Sinol ja Marinol
- Lasinpesunesteet kuten Lasol
- Kolina (Kölninvesi / Eau de Cologne)

Entisaikoina on käytetty myös korvikealkoholeja jotka edellyttävät erotteluprosessin ennen juomista, esimerkiksi:
- Telaketju eli etanolilla jatketusta bensiinikäyttöisten panssarivaunujen polttoaineesta eroteltu alkoholi. Tätä käytettiin lähinnä jatko-sodan aikaan.
- Pulituuri eli puusepänlakka, johon suolaa sekoittamalla saadaan lakka sakkaantumaan ja vajoamaan pohjaan, jolloin jäljelle jää melkein puhdasta alkoholia. Tästä tuotteesta on peräisin myös nimitys "puliukko".

Korvikealkoholeja käytetään kun varsinaisesti juomaksi tarkoitettuja alkoholijuomia ei ole saatavilla tai ne ovat liian kalliita.

"Ei ne varotusmerkit vaikuta millään lailla. Vaarallisia aineitahan ne on mutta kun se on niin halpaa. Eihän se terveellistä oo. Mutta kun se on vaan 4 euroa ja Alkon tavara maksaa enemmän. Meillä on määrätyt paikat mistä sitä saa ja mistä meille myydään, ne kysyy paljon sä haluut. Nää Marinolit ja muut niin ne on turvallisia kun niistä tietää, että mitä niissä on. Jotkut tekee pontikkaa mut parasta on Marinol. Sen takia joutuu pikkusen matkaa kävelee mutta kun ostaa kerralla monta pulloo ja pistää ne jonnekkin piiloon. Valkonen pullo menee hyvin valkoseen hankeen." (Mies 54v.)

"Litran pullosta saa 6-7 miestä humalan kun se on 100 % spriitä. Jos se on vaaleanpunasta ja siinä lukee että Marinol, niin sitä voi ottaa. Ei sitä vihreetä myrkkyy. Ei siinä oo mitään muuta kun se väriaine, muuten se on puhasta spriitä Mutta sitä vihreetä mitä ne käyttää auton jarruissa niin se on just sitä tappavaa." (Mies 68v.)
Laadukas (6) Hyödyllinen (4)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle Korvikealkoholi.