korvike

HIM
25.11.2013

on tietysti yleiskielen sana ja tarkoittaa asiaa, joka korva jonku toisen asian, sana merkitsee myös sota-aikana käytettyä kahvinkorviketta, jota valmistettiin paahtamalla sikurin juurta ja viljaa; kahvia sekoituksessa oli yleensä 0 - 15 %.

Näin valmistat korviketta oikeaoppisesti:

Keitä jyvät pelkässä vedessä pehmeiksi. Kaada vesi pois ja lisää vähän voita. Sekoita. Jäähdytä jyvät.
Levitä jyvät leivinpaperin päälle uunipannuun 0,5-1 senttiä paksuksi kerrokseksi ja paahda uunissa 200 asteessa. Sekoittele jyviä hyvin usein, kunnes ne ovat keskiruskeita, mutta älä päästä jyviä palamaan, muuten korvikkeesta tulee kitkerää.
Jauha korviketta kahvimyllyssä, mittaa korvikejauhetta vähintään 3 tl kuppia kohden ja keitä korvikkeesta ”kahvit”. Valitse keittämiseen iso pannu tai kattila, sillä korvikkeesta tulee paljon poroja. Korvikekahvia keitetään jonkin aikaa voimakkaasti kiehuen ja seisotetaan sitten hellan reunalla tai myssyn alla. Näin korvikkeesta irtoaa makua. Huolellisesti paahdetuista jyvistä tulee yllättävän hyvää vahvan mokkakahvin tyyppistä, kofeiinitonta juomaa.
Näin valmistaa korviketta edelleen emäntä Helena Haikkala Toivakan Nisulassa järjestämiinsä pula-ajan juhliin. (kotiliesi.fi)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle korvike.