Homofobia

Pöhtii
7.9.2009

Homoja pelkäävä, vihaava, inhoava henkilö. Yleensä erittäin ahdasmielinen.

Hyödyllinen (21) Huono (17)

Uusin kommentti: Jakken huomio paikkansapitävä, henkilöstä puhuttaessa ...

Lue kommentteja (2)

jakke
7.9.2009 18:48
siis jos kyseessä on henkilö niin sehän on silloin homofobi. Homofobia on homokammoa näin yleensä.
Murtsi67
17.6.2013 09:28
Jakken huomio paikkansapitävä, henkilöstä puhuttaessa kyseessä homofobi tai homofoobikko. Jakken selvitys "homofobia on homokammoa näin yleensä" ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Homofobia ei ole homokammoa. Fobia sinänsä lääketieteestä lainattu termi, joka merkitsee hallitsematonta kammoa, sairaalloista, mahdollisesti pakkomielteistä pelkoa. Homous aiemmin määritelty sairaudeksi, joten homoliike provosoivasti lainasi sairaustermin kuvaamaan kaikkia homoseksuaalisuuteen kielteisesti suhtautuvia, termi sittemmin yleistynyt halventavana nimittelynä, jolla pyritään leimaamaan "homoseksuaalisuuden vastustajat" epäilyttäviksi, naurettaviksi, vastenmielisiksi. Tämän myötä fobia-sanan käyttö provoisoivana ja leimaavana yleistynyt ja liitetty muihinkin sanoihin, nyt puhutaan vastavetona mm. heterofobiasta, fundamentalistifobiasta tai homofoobikkofobiasta (pakkomielteinen tarve leimata homofoobikoiksi kaikki homoseksuaalisuuteen mistä tahansa, esim. yhteiskunnallisesta tai uskonnollisesta syystä kielteisesti suhtautuvat.

Piilota

homofobia

Murtsi67
17.6.2013

Merkitys 1. Homokammo, homoseksuaalisuuteen kohdistuva sairaalloinen pelko, korostuneen ennakkoluuloinen, tunnepitoinen lähestymistapa; pakkomielteinen pelko homoseksuaalisen kiinnostuksen kohteeksi joutumisesta, äärimmillään ilmenee mm. hallitsemattomana tarpeena tarkkailla samaa sukupuolta olevia; homofobiaan kuuluu ahdistus- ja pelkotiloja.

* Henkilöstä puhuttaessa homofoobikko (homofobiaa sairastava). Synonyymi homokammoinen.

Merkitys 2. Pilkallinen, provosoiva ja leimaava nimitys kohdistuen henkilöihin jotka jostain (esim. yhteiskunnallisesta tai uskonnollisesta) syystä suhtautuvat kielteisesti homoseksuaalisuuteen ja/tai homojen pyrkimyksiin.

* Henkilöstä puhuttaessa: homofoobikko (homoseksuaalisuuteen ja/tai sen harjoittamiseen kielteisesti suhtautuva henkilö). Synonyymeinä pilkkasanoja kuten homojenhakkaaja, seksuaalirasisti; kirkollisissa piireissä mm. änkyrä ja homoja raamatulla päähän hakkaaja.

Homofobia-sanaa käytetään yleisesti pilkkasanana, tarkoituksena epäsuorasti vihjata tai suoraan leimata homoseksuaalisuuteen kielteisesti suhtautuvat (sanamerkitys 2) homokammoisiksi (sanamerkitys 1).

- - -

Fobia siis lääketieteestä lainattu termi, joka merkitsee hallitsematonta kammoa, sairaalloista ja mahdollisesti pakkomielteistä suhtautumista. Homous aiemmin määritelty sairaudeksi, joten homoliike provosoivasti lainasi sairaustermin kuvaamaan homoseksuaalisuuteen kielteisesti suhtautuvia.

Objektiivisesti tarkastellen:
Kielteinen suhtautuminen homoseksuaalisuuteen ja/tai homoliikkeen ajamiin esim. avioliittolakia koskeviin uudistuksiin saattaa aiheutua henkilön homokammosta (sairaalloinen, pakkomielteinen pelko tai muuten voimakkaan tunneperäinen ja ennakkoluuloinen vastenmielisyys homoseksuaaleja kohtaan, kyvyttömyys kohdata homoseksuaaleja) mutta näin ei ole läheskään aina.

Homoliikkeen käyttöönottama ja yleiseen puhekieleen vakiintunut homofobia (henkilöstä puhuttaessa homofobi tai homofoobikko) ei kerro mitään henkilön mahdollisesta fobiasta, vaan on sanan uuden käyttömerkityksen myötä yleistynyt halventavana nimittelynä, jonka tarkoitus leimata kaikki "homoseksuaalisuuden vastustajat" epäilyttäviksi, naurettaviksi, vastenmielisiksi.

Kts. myös määritelmäni sanalle fobia.

Totta kai se vastustaa homojen vihkimistä kun se on semmonen homofoobikko ja änkyrä.

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

homofobia

HIM
6.12.2013

on määritelty homoja pelkääväksi tai vihaavaksi henkilöksi. Oikea termi olisi tietysti homofobi. Homofobia on fobia eli pelko jotain asiaa kohtaan, ja siten homofobia tarkoittaa (sairaalloista) pelkoa homoseksuaalisuutta kohtaan.

Homofobia ei ole lääketieteellisesti ajateltuna varsinainen "fobia", vaan paremminkin rasismiin tai seksismiin verrattava ilmiö. Lääketieteelliseen fobiaan liittyvä pelkotila on niin voimakas, että pelko-oireinen ei pysty sitä hallitsemaan. Homofobiassa kyse on lähinnä ennakkoasenteisiin liittyvästä vastenmielisyydestä, inhosta, vihasta tai pelosta. (homofobia.fi)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle Homofobia.