Taikaneekeri

Lahtarisika
7.11.2022

Musta sivuhahmo, joka toisinaan avustaa tarinan sankarina toimivaa valkoista päähenkilöä.

Alkuräinen "Taikaneekeri" oli 1930-luvulla suositussa Taika-Jim sarjakuvissa esiintynyt sivuhahmo Prinssi Lothar.
1930-luvulla rotuerottelu oli vielä vallalla ja vaikutti myös sarjakuva-kustantamoiden politiikkaan. Tarinoiden sankarin/päähenkilön tuli aina olla valkoinen mies. Tuohon aikaan mustat eivät saaneet milloinkaan olla sankareita. KORKEINTAAN musta hahmo sai olla sankarin pikku apulainen.
Taika-Jim oli aikakaudelleen tyypillinen valkoinen päähenkilö, ja Prinssi Lothar sellainen sivuhahmo, jota tärkeämmäksi mustan sarjakuvahahmon ei sopinut nousta. (Lothar kuitenkin on historiallisesti merkittävä yhtenä ensimmäisistä toistuvasti esiintyvistä mustista sarjakuvahahmoista).

Koska valkoiset sarjakuvafanit eivät tietenkään vaivautuneet opettelemaan mustan sivuhahmon nimeä, saatettiin Taika-Jimin avustajaan viitata termillä Taikaneekeri.

Nykyisin Taikaneekeri tarkoittaa missä tahansa elokuvassa, tv-sarjassa, sarjakuvassa, videopelissä tai muussa mediassa esiintyvää mustaa sivuhahmoa, joka avustaa tarinan valkoihoista sankaria/päähenkilöä jollain tapaa, mutta ei saa yhtä paljon ruutuaikaa, eikä siksi ole tasa-arvoinen valkoisen päähenkilön kanssa.

Taikaneekereitä tarinoihinsa lisäävät käsikirjoittajat haluavat olla inklusiivisia muita rotuja kohtaan sisällyttämällä näitä tarinoihinsa, mutta eivät kuitenkaan osaa, pysty tai halua tehdä näistä tasa-arvoisia valkoisten päähenkilöiden kanssa, vaan jättävät mustat hahmot aina pienempään sivuosaan.

Hyödyllinen (5) Laadukas (5)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Taikaneekeri

Mahtisonni
13.10.2017

Hollywood-elokuvissa esintyyvä afroamerikkalainen hahmo, joka jeesaa elokuvan valkoista päähenkilöä ongelmissa

Morgan Freemanin esittämä Lucius Fox Christopher Nolanin Yön Ritari-trilogiassa on tyypillinen taikaneekeri
Hyödyllinen (12) Laadukas (5)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle Taikaneekeri.