Schrödingerin yksittäistapaus

Moonman
13.1.2019

Yksittäistapaus, joka on samaan aikaan systemaattinen ja osa laajempaa ilmiötä, mutta joka ei kuitenkaan liity mihinkään.

"Schrödingerin kissa" on kuuluisan tiedemiehen Erwin Schrödingerin vuonna 1935 esittämä ajatuskoe, joka kuvaa kvanttimekaniikan epätäydellisyyttä. Kokeessa laatikossa olisi kissa, hajoava radioaktiivinen ydin ja myrkkykaasua. 50% todennäköisyydellä ydin hajoaa tunnin sisällä, lähettää hiukkasen ja aktivoi kaasuastian, jolloin kissa menehtyisi. Alkuperäisestä ajatuksesta poiketen populaarikulttuurissa Schrödingerin ajatuskoe on monesti väännetty tarkoittamaan paradoksia, jossa kissa voisi olla sekä elossa että kuollut samaan aikaan.

Perinteinen yksittäistapaus on ironinen termi kehitysmaista tulevien maahanmuuttajien suorittamille rikoksille kuten raiskauksille, pahoinpitelyille ja terrori-iskuille. Termi juontaa suvaitsevaisten ihmisten asenteeseen kiistää kulttuurin ja synnynnäisten erojen vaikutus ihmisiin. Esimerkiksi uskonnollisella rituaalihuudolla suoritettu terroriteko on pelkkä yksittäistapaus, jolla ei ole tekemistä minkään uskonnon tai kulttuurin kanssa.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laaja sanoi: "Nyt on kyse tänne jotenkin oudolla tavalla keskittyneestä toiminnasta, mutta kuitenkin yksittäistapauksesta..."
-Uskomaton kognitiivinen dissonanssi! Suorastaan Schrödingerin yksittäistapaus!
Laadukas (40) Hyödyllinen (34)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle Schrödingerin yksittäistapaus.