Rosvopaisti

ryuuou
30.8.2010

Liharuoka joka valmistetaan maahan kaivetussa montussa maalla peiteltynä..

Rosvopaistin valmistus vie noin 8 - 9 tuntia. Lihaa kannattaa varata reilusti, jotta siitä riittää syömistä myös naapureille.

Rosvopaistiin voi laittaa melkein mitä lihaa tahansa: lammasta, sikaa, hirveä, lintua, nautaa yms. Eri ruhonosia yhdisteltäessä kannattaa huomioida lihojen mureus. Valitse siis paisteja tai fileetä samaan pakettiin, kypsymisaika on helpompi arvioida. Lihat kannattaa paloitella noin 0,5 - 1 kilon paloiksi, laittaa niihin marinointiaineet, mausteet, sipulit jne, ja kääriä voipaperiin. Tämän ympärille kääritään sitten alumiinifolio ja sen päälle vielä kerros märkää sanomalehteä. Tämä homma kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta mausteet ehtivät imeytyä.

Itse rosvopaistin valmistus alkaa kuopan kaivamisella: Kuopan koko on esim. 100 x 70 cm, ja syvyys 25 - 40 cm. Kuopan voi vuorata kivillä tai tiilillä. Sitten kuoppaan sytytetään reilunkokoinen nuotio. Nuotio saa palaa noin 4 tuntia.

Tämän jälkeen poistetaan hiilet kuopasta. Sitten kuopan pohjalle kannattaa laittaa reilunpituinen katiska- tms verkko, jolla lihat voi lopussa nostaa pois. Alumiinifolioon ja paperiin käärityt lihat ladotaan tämän katiskaverkon päälle tasaisesti, ei mielellään päällekkäin.

Lihojen päälle levitetään noin 3 - 5 cm kuivaa maata, ja lapioidaan hiilet niiden päälle. Sitten sytytetään uusi nuotio. 2 - 4 tunnin kuluttua voit halutessasi laittaa nuotion reunaosiin alumiinifolioon käärittyjä perunoita. Nämä valmistuvat noin tunnissa, joten muista tarkistaa niiden kypsyminen, muuten ne palavat karrelle.

Kun nuotio on palanut noin 4 - 5 tuntia, niin eiköhän lihat liene valmiita. Lapioi hiilet pois ja nosta katiskaverkon avulla lihat ylös.

Ja eikun syömään.
Hyödyllinen (3) Turha (3)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Rosvopaisti

Guetta6
9.10.2011

Nainen, joka on ns. "jämäpaloja", miehet eivät enää huoli (paitsi äärimmäisessä jurrissa paeten aamulla). Kaikilla kiertänyt, koko kylän polkupyörä.

1. "Ai onks susta Irmeli pelkkä rosvopaisti?"
2. "Mä heräsin sellasen rosvopaistin kans et piti aamul lähtee haneen!"

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Rosvopaisti

öhleM
15.10.2008

Rosvon/rosvojen tekemä paisti pienessä maan alaisessa paskalta haisevassa luolassa. rosvopaisti yleensä tehdään naapurin navetasta varastetusta lehmästä, koirasta tai muusta lemmikistä.

Taas joku rosvo on varastanut koirani ja tehnyt paistia

Uusin kommentti: Ennen vanhaan ei ollut foliota ...

Lue kommentteja (2)

ryuuou
30.8.2010 04:04
Rosvopaisti valmistetaan siten, notta kaivetaan maahan monttu ja vuorataan se kivillä. Jonka jälkeen tehdään nuotio siihen monttuun ja kun nuotiota on pidetty tarpeeksi, annetaan sen palaa hiilokselle. Tämän jälkeen lihat, jotka on kääritty johonkin kuten folioon laitetaan monttuun ja peitellään hiilillä, lopuksi peitellään monttu maalla, joka on kaivettu monttua kaivaessa. Mutta sitten sitä miten kauan sen lihan siellä pitää olla en muista...
HurjaHarri66
28.1.2011 11:22
Ennen vanhaan ei ollut foliota käytössä. Käytettiin hyvin kasteltuja sanomalehtiä monta kerrosta. Aika oil suhteelline käsite. Sitten ku viina oli juotu alettiin syömään tai jos oli kiire niin sinn eoli päästävä jo aiemmin. Yleensä paistoaika oli sama kuin nykyisinkin. Sen oppivat rosvot ja muutkin ihmiset ennenvanhaan kantapään kautta.

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle Rosvopaisti.