poikkeus vahvistaa säännön

HIM
11.1.2014

kuuluu vanha hyvä sanonta. Se kertoo maailman monimuotoisuudesta, tuskin on sellaista (hyvää) sääntöä, josta ei olisi poikkeuksia. Vaihtoehtoisesti sanonnan voidaan tulkita tarkoittavan sitä, että (suhteellisen näkymätön) sääntö huomataan vasta silloin, kun siitä poiketaan.

Tässä on esimerkki jälkimmäiselle tulkinnalle:

Esimerkki voisi olla vaikkapa ruuan väri. Oletteko huomanneet, että ruoka on hyvin harvoin tietyn väristä, esimerkiksi vaaleansinistä. Luonnosta saaduista aineista tehdyt ruuat ovat useimmiten ruskean, keltaisen tai vihreän eri sävyjä ja sekoituksia. Vaaleansininen tai violetti ruoka varmaankin auttaisi meitä paremmin huomaamaan tämän “säännön”. Poikkeus siis toki vahvistaa säännön, mutta aivan eri merkityksessä kuin mitä yleensä ajatellaan – merkityksessä “Poikkeus todentaa säännön” tai “Poikkeus tuo säännön esiin”. (Aapo Puskala 2004)

Uusin kommentti: HIM, tämäkään ei todellakaan ole ...

Lue kommentteja (1)

kmarvia
3.6.2014 20:10
HIM, tämäkään ei todellakaan ole SLANGIsana, niinkuin pitäisi! Mikä ihmeen sairaalloinen tarve HIM:illä on lisätä tänne sanoja, jotka ei ole slangia nähneetkään. No HIM tahtoo tehdä tästä oman muistomerkkinsä, HIMipedian. Ihmettelen kovasti, ettei Urbiksen johto ole asiaan vielä puuttunut. Kuinka vanha hyvä sanonta voi olla slangia? Voi HIM-rassukkaa!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle poikkeus vahvistaa säännön.