NPC

Moonman
18.10.2018

"Non-playable character"

Termi viittaa alun perin tietokonepeleissä esiintyviin yksinkertaisesti käsikirjoitettuihin hahmoihin, joilla ei itse pelata. Hahmot ovat yleensä ns. tekoälyä yksinkertaisempia ja ehdollistettuja rajatuille toiminnoille. Jos hahmoille voi kommunikoida, vastaukset ovat tyypillisesti ennalta arvattavia ja mekaanisia.

Yhteiskunnallisessa merkityksessä NPC viittaa sovinnaiseen ja yhteiskunnallisten valtavirta- ja muotiajatusten ehdollistamaan laumasieluiseen yksilöön. NPC ei pohdi itsenäisesti tekojensa moraalia tai harrasta muunkaanlaista reflektointia tai korkeatasoista kriittistä ajattelua. Yleisimmin tämä johtuu siitä, ettei NPC:n henkinen kapasiteetti tai rohkeus riitä muuhun. NPC ei siis välttämättä ole vähä-älyinen tai ammattitaidoton, vaan kritiikitön, älyllisesti laiska.

Maailman suuret mediat kuten BBC, Yahoo ja New York Times ovat uutisoineet NPC-termistä vasemmistoa, demokraatteja ja Trumpin vastustajia satirisoivana meeminä, viitaten papukaijamaisiin ja itseään toistaviin yhteiskunnallisiin julkkiksiin ja heidän kritiikittömiin seuraajiinsa. NPC:lle tyypillistä toimintaa on hyvesignalointi ja vastapuolen syyllistäminen ja nimittely epäargumenteilla tai argumenttivirheillä. NPC-meemin suosion on väitetty perustuvan siihen, ettei sen kaltaista parodiaa voi useinkaan erottaa todellisuudesta kuten Trumpille kiukuttelevista TV-toimittajista.

-"Ei natseja turkuun, ei natseja minnekään!"
-Voi helvetti, NPC:t kokoontuvat Turun keskustassa
Hyödyllinen (138) Laadukas (122)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

NPC

Saillinen
23.10.2018

Henkilö, joka toistaa kliseisiä ja ennaltamäärittyneitä hokemia vailla omaa arviointikykyä ja kritiikkiä dialogissa, jossa dialogin osapuolilta odotetaan vastavuoroista osallistumista keskusteluun. Vrt. termiin 'lammas'. Poliittisen äärioikeiston internetissä käytävän diskurssin keskuudessa vakiintunut termi äärioikeiston ulkopuolisille politiikan ja yhteiskunnan voimille. Termin yleisluontoisuuden vuoksi 'NPC' on saanut myös tuulta alleen alkuperäisen käyttöyhteydensä ulkopuolelta.

Lyhenne englanninkielisistä termeistä 'Non-Playable-Character'. Non-Player-Characterit ovat videopeleissä esiintyviä tietokoneen ohjaamia hahmoja, joiden toiminnot ja vuorovaikutus pelaajan kanssa ovat yksinkertaisella tasolla.

Samalla tavoin kuin modernina ja uutena aikana hyödynnettiin ajan mekanistista teknologiaa metaforissa (esim. ihmisen käsittäminen koneeksi rattaineen), on 2010-luku ja sen ihmiset nojanneet omaan, virtuaalisuuden täyttämään kokemusmaailmaansa sanastoa rakentaessaan.

Seuraavaks sä valkosta kansanmurhaa kannattava NPC taidatkin kertoa mulle, kuinka "orange man bad!"?
Huono (15) Laadukas (12)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle NPC.