juhlakalu

HIM
29.11.2013

on juhlittavana oleva henkilö. Miksi hän on kalu, sitä kannattaa vähän pohtia. On harmillista, että esim. Helsingin kaupunginkirjasto eivät ole vielä neuvoneet tässä asiassa.

Sanaa käytetään paljon. Google antaa suuren määrän tuoreita esimerkkejä. Nuorison ajatus on se, että se viittaa huomion kohteena olevaan pystyssä seisovaan, viriiliin ja juhlimisen arvoiseen kaluun. Ehkä tähän vaikuttaa sekin, että Suomessa jo kauan sitten perinteiksi muodostuneilla synttärivastanotoilla juhlakalu joutuu seisomaan aamusta iltaan.

Jotkut arveloivat, että sanonta tulee aina pimeimmästä Afrikasta asti. Juhlan aikana heimon johtaja tai poppamies kaivoi esiin heimon juhlakalun, joka sattoi olla vaikkapa aikaisemmin kaatuneen vihollisheimon johtajan sääriluu, ja se muodosti juhlimisen keskipisteen.

Juhlakalu-sanan käytön sopivuudesta käytiin myös kiihkeää mielipiteidenvaihtoa. Nykyinen presidentti esitteli entisen presidentin Mauno Koiviston synttäriillallisen juhlakaluna. Joidenkin mielestä tämä oli törkeää ajattelemattomuutta, jotkin muut tuumivat, että kyllä Halonen oli harkinnut, mitä sanoi.

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

juhlakalu

Mahtisonni
27.3.2017

Erektiossa oleva penis

Juhlakalu pystyssä on hauska juhlia

Uusin kommentti: Hyvä sanakirjamääritelmä

Lue kommentteja (1)

Lahtarisika
13.2.2021 08:35
Hyvä sanakirjamääritelmä

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle juhlakalu.