jätkä

korpisoturi
14.8.2009

tosimies

Kun miessukupuolta edustavien henkilöiden annetaan vapaasti keskenänsä katsoa kuka kukin on, selviää ns. miehen mitta. Lajilla, säännöillä tai toiminnolla ei ole tässä merkitystä, vaan ainoastaan sillä kenen kantti mihinkin saakka kestää. Kenellä on lujin otsaluu, kenen selkä kestää - ennen kaikkea henkistä vahvuutta mitataan. Jätkä tietää myös, miten naisia pidetään oikein hyvänä.

Miessukupuolen edustajat löytävät keskinäisessä otattelussaan luonnollisen jakautumansa seuraavasti:
1. jätkä
2. äijä
3. mies
4. poika
5. muut

Usein kuulee esimerkiksi poikien ylentävän itsensä jätkiksi, kun olosuhteet ovat tähän turvalliset - esim. kotona, koulussa, partiossa, tyttöjen seurassa.

Moni pojasta mieheksi ehtinyt örähtää pikkukännissä varsin möreästi olevansa jätkä, mutta kohdatessaan tosimiehen katseen hän katoaa kuvasta isompaa numeroa tekemättä. Jätkää tämmöinen keskenkasvuinen uhoaminen tosin vain pelkästään hymyilyttää.

Valitettavan moni ns. äijä luulee olevansa tosimies. Kuitenkin esimerkiksi J. Nikulan tosimiehisyydestä on toistaiseksi näytöt vähissä. Hynysen beesissä on mies koettanut karismaa kerätä, mutta ei ole jätkä.

Jätkä on suoraselkäinen ja rehti kaveri, jonka yli ei kävellä. Koska itseluottamus on kovaa luokkaa, jätkällä on varaa olla leppoisa seuramies. Ei tarvi pullistella eikä uhota, eikä kiusata muita. Toki tarpeeksi ärsytettynä jopa vaaralliseksikin saattaa jätkä heittäytyä. Tavallisesti sijat 2-5. omaavat kolmijalkaiset ymmärtävätkin pitää riittävän matalaa profiilia, kun on jätkiä lähettyvillä. Hyvä niin ja kaikilla on kivaa.

Väinö Linna:
- Heikot sortuu elon tiellä, jätkä sen kun porskuttaa!
Laadukas (12) Huono (4)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

jätkä

naabip
2.11.2007

Sana "jätkä" tarkoittaa yleensä keskenkasvuista mieshenkilöä, eli poikaa. Sana mielletään joissain tapauksissa alatyyliseksi.

"Jätkä" on myös korttipakan sotamies-pelikortti, jonka arvo on (yleensä) 11.

-"Jätkä ei taas tajua mitään."

-"Mitä jätkät?"

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle jätkä.