aisuri

Moonman
5.10.2017

Aisuri on slangisuomennos sanasta "aisankannattaja". Kansainvälinen ja tunnetumpi vastine sanalle on "cuck". Termi viittaa englanninkieliseen sanaan "cuckold". Termin etymologia juontaa vertauskuvaan, jossa käki (cuckoo) munii toisten lintujen pesiin ja jättää poikasten hautomisen ja hoitamisen näiden tehtäväksi.

Termiä on kätetty nimittämään miestä, joka hyväksyy naisensa uskottomuuden tekemättä asialle mitään. Cuck-fetissi tarkoittaa kiihottumista ajatuksesta tai näystä, että oma kumppani harrastaa seksiä jonkun vieraan kanssa.

Viime vuosina termi on saanut vähemmän seksuaalisia merkityksiä politiikassa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa käytössä olevaa johdannaistermiä "cuckservative" käytetään kuvaamaan selkärangaton oikeistolaista, joka tuntee vetoa omien periaatteidensa myymistä kohtaan tunnustautumatta kuitenkaan muodollisesti vasemmistolaiseksi.

Laajemmassa mielessä cuck viittaa henkilöön, joka pelkää suunnattomasti irrelevantteja syytöksiä. Esimerkiksi joidenkin faktojen esittäminen cuck-henkilölle voi olla hankalaa, mikäli niiden esittäjää saatetaan syyttää rasistiksi, sovinistiksi tai ahneeksi. Käki-vertaus toimii myös poliittisessa kontekstissa. Eri mieltä olevat ihmiset istuttavat epäsuorasti ajatuksia cuck-henkilöille, jotka eivät kykene pitämään omaa päätään. Cuck-henkilöt ottavat uudet ajatukset omikseen tai myötäilevät niitä käytännössä, vaikka pysyisivät edelleen muodollisena vastapuolena.

Luitko jo Enbusken uusimman kolumnin?
-En mä oo lukenut niitä ainakaan pariin vuoteen. Se on ihan aisuri nykyään.
Hyödyllinen (66) Hauska (61)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle aisuri.