umpilisäke

HIM
10.1.2014

umpisuolen alaosassa sijaitseva pussimainen lisäke, jossa on runsaasti imukudosta. Umpilisäkkeen tulehdusta tarkoitettaessa puhutaan usein virheellisesti umpisuolen tulehduksesta.

Umpilisäke tulehtuu suhteellisen helposti, ja tulehtunut umpilisäke poistetaan yleensä leikkauksella. Miksi sitten ihmisellä on umpilisäke, jos se voidaan leikata pois ilman, että sen poisto vahingoittaa ihmistä? Asiantuntijat vastaavat, että se on relikti ajalta, jolloin ihminen vielä oli kasvissyöjä, ja sitä tarvittiin kovimpien kasvinosien sulattamiseen. Umpilisäke vastaa siten toiminnallisesti lintujen kivipiiraa.

Uusin kommentti: HIM, tämäkään ei todellakaan ole ...

Lue kommentteja (1)

kmarvia
5.6.2014 22:44
HIM, tämäkään ei todellakaan ole SLANGIsana, niinkuin pitäisi! Mikä ihmeen sairaalloinen tarve HIM:illä on lisätä tänne sanoja, jotka ei ole slangia nähneetkään. No HIM tahtoo tehdä tästä oman muistomerkkinsä, HIMipedian. Ihmettelen kovasti, ettei Urbiksen johto ole asiaan vielä puuttunut. Lähes kaikissa HIM:in lisäämissä sanoissa on yksi (1) laadukas ja yksi (1) peukku ylöspäin. Ei ole vaikeata kuvitella, kuka nekin on antanut.

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle umpilisäke.