tiipiin ja wigwamin ero

HIM
8.12.2013

molemmat ovat intiaanien asumuksia, mutta mikä ero niillä on? Luin pikkupoikana innokkaasti intiaanikirjoja, mutta opin tämän asian vasta asuessani jenkeissä.

Tiipii on yksinkertainen, soputelttaa muistuttava, mukana kuljetettava asumus. Se koostuu ohuista puunrungoista ja taitavasti ommellusta telttakankaasta.

Myös wigwami on intiaanimaja, jonka runko on joko mukana kuljetetuista tai paikalla kaadetuista puista tehty. Sen runko peitetään turpeilla, sammaleilla, kaisloilla ja mukana kuljetetuilla matoilla ja räteillä.

Tiipii ja wigwami eroavat muodoltaan selvästi. Tiipiit ovat niitä komeita intiaanitelttoja, joita näke Villin lännen leffoissa. Wigwami on pyöreäkattoinen, ja usein aika alkellisen näköinen asumus.

Mikseivät sitten kaikki intiaanit käyttäneet hienoja tiipii-telttoja? Vastaus on se, että asumuksen raahaaminen mukana oli aika työlästä. Tasankointiaanien oli se pakko tehdä, koska tasangoilla ei ollut riittävästi rakennusmateriaalia. Metsäintiaanit saattoivat kattaa wigwaminsa vaikka havuilla ja sammalilla, kuten suomalaiset pikkupojat tekevät (tai ainakin tekivät) rakentaessaan majan. Myös soilla asuvilla intiaaneilla oli järviro'oissa erinomaista rakennusmateriaalia.

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle tiipiin ja wigwamin ero.