placeboilmiö

HIM
2.1.2014

voidaan määritellä niiksi parantaviksi vaikutuksiksi, joita lääkkeellä ei kemiallisen koostumuksensa vuoksi ole. Toisin sanoen lääke vaikuttaa tehokkaammin kuin sen kemiallinen koostumus antaisi olettaa. Esimerkiksi jos lääke on toiminut tehokkaammin, kun lääkäri on uskonut sen tehokkuuteen ja ilmaissut kantansa potilaalle, voidaan sanoa, että jokin ei-kemiallinen plasebo-tekijä on vaikuttanut paranemiseen. (skepsis.fi) Placebo on suomeksi lume (katso lumelääke)

Kunnioita plaseboa

Plasebo mielletään usein ainoastaan jonkinlaisena huonona asiana. jTästä esimerkkinä Iso-Britannian lääkäriliitto, joka on ottanut jyrkän kielteisen kannan homeopatian käyttöön maan julkisessa terveydenhuollossa. Liiton mukaan kaikkien apteekkarien tulisi poistaa homeopaattiset lääkkeet hyllyltä tai sijoittaa ne omalle “plasebo”-hyllylleen. Tämänkaltaiset uhoamiset ovat todella pöyristyttäviä, sillä lääketeollisuudeen edustajat tietävät varsin hyvin sen, että merkittävä osa heidän omista tuotteistaan perustuvat vahvasti plaseboon.

Plasebo on pelkästään hyvä juttu, jonka vähättely on täydellistä tietämättömyyttä tai omien etujen ajamista (lääketeollisuus).
(mielipide nettisivustossa raikasweb.com)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle placeboilmiö.