Petronellan kukkulat

HIM
2.1.2014

En voinut vastustaa kiusausta listata tätä termiä urbikseen. Petronellan kukkulat ovat Inarin lapissa sijaitsevat kaksi kauniisti pyörtyvää tunturia. Nimensä ne saivat erään legendaarisen nuoren naisen rinnoista.

Tässä on tiivistettynä Petronellan tarina (hesa.fi):

Lapin kairoilla liikkuneista ulkomaalaisista kiehtovimpia on ollut hollantilainen seikkaileva kaunotar Sylvia Petronella Antoinette van der Moer , joka hurmasi ja huijasi Lemmenjoen kullankaivajia kesällä 1949.

Neiti van der Moer saapui Helsinkiin kesäkuussa 1949. Hän asettui Domus Academica -hotelliin, joka alkoi kuukauden kuluttua perätä maksua. Kun Petronella pyysi eräpäivän siirtämistä ja katosi, hotelli teki rikosilmoituksen.

Seikkailijatar oli lähtenyt Rovaniemelle, josta hän jatkoi Ivaloon. Bussissa oli myös Geologisen tutkimuskeskuksen geologi, joka lupautui oppaaksi. Vuotsosta Petronella sai hiihtohousut ja korkokenkien tilalle monot.

Pari jäi autosta Laanilassa ja patikoi erämaiden halki 100 kilometriä Lemmenjoen Morgamiin. Kulkijat yöpyivät nuotiolla ja nukkuivat samassa makuupussissakin.

Petronella ryhtyi kultamiesten taloudenhoitajaksi. Syksyllä hän kävi Ivalossa, missä suojelupoliisi nappasi neidon kiinni. Petronella karkotettiin Suomesta lokakuussa 1949.

Suru mursi Lemmenjoen kultamiehet. Vielä 1951 Lapin kullankaivajien liitto oli valmis maksamaan Petronellan velat ja palkkaamaan hänet Lemmenjoelle postinkantajaksi. Lupaa ei kuitenkaan tullut. Petronellan myöhemmistä vaiheista tiedetään, että hän sai 1955 Ranskassa tyttären ja hän matkusti Yhdysvaltoihin 1969.

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle Petronellan kukkulat.