persis

ööga
14.10.2008

Ainakin 90-luvulla pelattu pallopeli. Peliä voitiin pelata keinuissa, penkillä tai tarhan/puiston telineillä > keinupersis, penkkipersis, telinepersis.


Säännöt: Poltettavilla on alussa 1 armis = elämä. Yksi pelaaja yrittää polttaa pallolla muita pelaajia osumalla polvien ja pään väliin. Näin käydessä menettää armiksensa ja joutuu jääjäksi.


Jos keinuissa tai penkeillä olevat poltettavat potkaisevat heitetyn pallon niin että jääjä saa sen ilmassa kiinni, menettää armiksensa.


Jos keinuissa tai penkeillä olevat poltettavat potkaisevat heitetyn pallon niin että jääjä saa sen yhden pompun kautta kiinni menettää puokin. Eli puoli armista.


Joskus käytössä myös merkkarit joita heittäjän tulee saada 2 peräkkäin, jotta poltettava menettää puokin. Merkkari on kahdella pompulla kiinniotettu pallo.


Armiksia saa lisää (max 2 armista) potkaisemalla heitetyn pallon pitkälle ja juoksemalla ennalta sovitun paikan ympäri ja ehtimällä takaisin ennen jääjää. Jos jääjä ehtii pallon kanssa heittoviivalle ensin, voi hän huutaa "palo" tai "irti", jolloin pelaaja joka koskettaa tällöin maata menettää armiksensa. Samat huudot voi huutaa milloin tahansa heittoviivalta jolloin maahan koskenut pelaaja menettää armiksen.


"Pihdit": jos poltettava saa heitetyn pallon jalkojensa väliin suoraan ilmasta voi hän huuta "pihdit". Tällöin hän saa vapaasti potkaista pallon maasta.


Poltettavat saavat potkaista palloa tai puskea sitä kunhan jollain ruumiin osalla koskettavat telinettä/keinua.


Telinepersis eroaa muista siten, että pelaajat saavat liikua vapaasti kaikilla telineillä ja jääjä heittää aina siitä mistä saa pallon kiinni. Palon voi huutaa mistä vaan kunhan pallo on jääjällä ja se koskee maata.


Rohkeimmat pelurit pelasivat siten, että heille oli vain puokki. Tällöin sai huutaa "Life is good my friend". (tämä käytäntö tunnettu vain pienellä alueella)


Tässä suurin osa säännöistä. Eroja ja poikkeuksia löytyy aina siirryttäessä pihajengistä toiseen.

*plim plom*

Voitsä olla meijän kaa? Ollaan menos pelaa persistä.
Laadukas (14) Hauska (8)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle persis.