pentateukki

HIM
11.1.2014

tämä on sana, jonka merkitystä ei ole helppo arvata. Alkuosan toki tunnistaa helposti, sillä penta tarkoittaa viittä. Mutta mikä on teukki?

Aloitamme 39 kirjaa sisältävän Vanhan testamentin opiskelun viiden kirjan kokoelmalla, joita on nimitetty Lutherin tapaan Mooseksen kirjoiksi. Mooses onkin keskushenkilönä neljässä. Kokoelmasta on käytetty myös kreikankielistä nimitystä Pentateukki, koska juutalaisilla nämä kirjat olivat viitenä käärönä (penta = viisi). Uudessa testamentissa ne tunnetaan nimellä Laki (hepreaksi Toora) tai Mooseksen laki tai pelkkä Mooses (Luuk 24:27,44). Juutalaisille juuri nämä kirjat olivat varsinainen laki, johon jatkuvasti vedottiin ja jonka mukaan elämä pyrittiin järjestämään. Kerran vuodessa synagoogan jumalanpalveluksissa ne luetaan läpi. (rovastin nettiblogista)

Uusin kommentti: HIM, tämäkään ei todellakaan ole ...

Lue kommentteja (1)

kmarvia
3.6.2014 23:14
HIM, tämäkään ei todellakaan ole SLANGIsana, niinkuin pitäisi! Mikä ihmeen sairaalloinen tarve HIM:illä on lisätä tänne sanoja, jotka ei ole slangia nähneetkään. No HIM tahtoo tehdä tästä oman muistomerkkinsä, HIMipedian. Ihmettelen kovasti, ettei Urbiksen johto ole asiaan vielä puuttunut. Lähes kaikissa HIM:in lisäämissä sanoissa on yksi (1) laadukas ja yksi (1) peukku ylöspäin. Ei ole vaikeata kuvitella, kuka nekin on antanut. Todella slangia!!!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle pentateukki.