pellemaailma

Moonman
18.1.2023

Synonyymi postmodernismille.

"Pellemaailma" on ironinen ilmaisu, jolla nykyinen todellisuus tulkitaan kosmiseksi vitsiksi. Käsite pyrkii siis tarjoamaan vähintään näennäisen selityksen sille, miksi loogisia ristiriitoja ja järjettömyyksiä pidetään normaaleina tai pyritään normalisoimaan niin laajalti. Pellemaailmasta puhuminen on siis ihmisten rationaalinen tapa päästä yli hämmennyksestä ja lamaantumisesta järjellistämisen keinoin, selittämällä itselleen hankalasti ymmärrettäviä ja absurdeja ilmiöitä.

Pellemaailmassa miehet voivat olla naisia, ja naiset miehiä. Terveelliset elämäntavat ovat sairautta, ja sairaalloista ylipainoa taas selitetään terveeksi ja esteettiseksi ihanteeksi. Rotuja ei ole olemassa, mutta ihmiset suhtautuvat pakkomielteisesti ihonväreihin ja pitävät niiden pohjalta toisiaan etuoikeutettuina tai sorrettuina.

Käsitteen etymologiaan kiteytyy vertauskuva parodiahorisontin ylittämisestä: todellisuutta ja parodiaa on mahdotonta erottaa toisistaan. Suhteellisuudentaju on vääristynyt, ja loogiikkaa ei enää ole. Siispä pellemaailma voidaan nähdä myös yhteiskuntatieteellisenä vastineena fysiikan ja teknologian alojen käsitteelle "singulariteetti".

Pellemaailma ei ole perinteinen orwellilainen tai huxleylainen dystopia kahdesta syystä.
1. Pellemaailma ei edellytä totalitaristista keskusjohtoista hirmuhallintoa ja poliisivaltiota. Ihmiset sensuroivat itseään ja omaksuvat postmodernin uuskielen sekä absurdit normit omaehtoisesti. Siinä, missä valvontayhteiskunta perustuu valheiden pakottamiselle, pellemaailmassa suurin osa ihmisistä uskoo pellemaailman ylivertaisuuteen ja pitää sitä jopa tavoiteltavana tilana. Pellemaailmassa kapinallisin teko ei ole taistelu tai pakeneminen, vaan järjestelmän kutsuminen pellemaailmaksi sen omalla nimellä.
2. Siinä, missä 1984 tai Uusi uljas maailma ovat tieteisfiktiota, pellemaailma on jo suurilta osin todellisuutta.

"Harry Potter -elokuvien katsominen on nykyisin kuulemma transfobiaa
-Miksi ihmeessä?
-Kirjailija J.K. Rowling oli sanonut, ettei pidä transnaisia oikeina naisina
-Pellemaailma! Mitä tekemistä Pottereilla on kirjailijan henkilökohtaisten näkemysten kanssa? Ja toisaalta, seurustelisitko itse naisen kanssa, jolla on suurempi penis kuin itselläsi?"
Laadukas (24) Hauska (24)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle pellemaailma.