osallisuustalous
sijoittaja8.8.2018
Osallisuustalous (engl. participatory economics tai parecon), on yhteiskuntafilosofi Michael Albertin ja taloustieteilijä Robin Hahnelin ehdottama osallistuvaan demokratiaan ja ekologiseen kestävyyteen pyrkivä talousjärjestelmä. Sen määräävinä piirteinä ovat palkitseminen vaivannäön ja työn raskauden perusteella, sekä demokraattisesti tapahtuvat tuotanto ja kulutus keskusjohdon tai markkinoiden saneluvallan sijaan. Osallisuustaloudessa talouden päätösvalta jakautuu päätösten vaikutusten mukaisesti ihmisten kesken.
Osallisuustalous on parempi vaihtoehto kommunismille ja kapitalismille, taloustiedettä ruusuisen retoriikan sijaan.
Uusin kommentti: Eihän tässä ole mitään järkeä ...
Lue kommentteja (1)
osallisuustalous
Moonman10.7.2018
Suomennos sanasta parecon, participatory economics.
Laaja synonyymi sosialismille, kommunismille ja äärivasemmistolaisille talousjärjestelmille. Osallisuustaloudelle on tyypillistä vähäinen ymmärrys yksityistä omistusoikeutta ja markkinataloutta kohtaan. Osallisuustalouden ideana on toteuttaa keskitetty suunnitelmatalous, jossa markkinamekanismien kuten kysynnän ja tarjonnan sijaan palkkoja maksetaan "vaivannäön" ja huutoäänestysten perusteella.
Syynä uuden termin käyttöönotolle on pyrkimys puhdistaa sosialismin mainetta ja aloittaa sen brändääminen puhtaalta pöydältä. Osallisuustalouden aktivistit haluavat taistella markkinataloutta vastaan ilman sosialistisen ideologiansa kiistellyn puutteellisia näyttöjä ja synkkää historiaa. Mitä tarkemmin osallisuustaloutta pyrkii määrittelemään, sitä enemmän se muistuttaa vanhoja sosialistisia kokeiluja. Osallisuustalous muistuttaa enemmänkin aktivistista liikettä, jonka sisältö vastaa lukion tai yläasteen yhteiskuntaopin projektia.
Miksi ihmiset yrittivät paeta henkensä uhalla Itä-Saksasta kylmän sodan aikana?
-Kaikki eivät innostuneet osallisuustaloudesta
Uusin kommentti: Sekavaa tekstiä eikä tunnu muulta ...
Lue kommentteja (1)
Piilota
8.8.2018 20:36
Piilota