osallisuustalous

Moonman
10.7.2018

Suomennos sanasta parecon, participatory economics.

Laaja synonyymi sosialismille, kommunismille ja äärivasemmistolaisille talousjärjestelmille. Osallisuustaloudelle on tyypillistä vähäinen ymmärrys yksityistä omistusoikeutta ja markkinataloutta kohtaan. Osallisuustalouden ideana on toteuttaa keskitetty suunnitelmatalous, jossa markkinamekanismien kuten kysynnän ja tarjonnan sijaan palkkoja maksetaan "vaivannäön" ja huutoäänestysten perusteella.

Syynä uuden termin käyttöönotolle on pyrkimys puhdistaa sosialismin mainetta ja aloittaa sen brändääminen puhtaalta pöydältä. Osallisuustalouden aktivistit haluavat taistella markkinataloutta vastaan ilman sosialistisen ideologiansa kiistellyn puutteellisia näyttöjä ja synkkää historiaa. Mitä tarkemmin osallisuustaloutta pyrkii määrittelemään, sitä enemmän se muistuttaa vanhoja sosialistisia kokeiluja. Osallisuustalous muistuttaa enemmänkin aktivistista liikettä, jonka sisältö vastaa lukion tai yläasteen yhteiskuntaopin projektia.

Miksi ihmiset yrittivät paeta henkensä uhalla Itä-Saksasta kylmän sodan aikana?
-Kaikki eivät innostuneet osallisuustaloudesta
Hyödyllinen (76) Laadukas (74)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

osallisuustalous

sijoittaja
8.8.2018

Osallisuustalous (engl. participatory economics tai parecon), on yhteiskuntafilosofi Michael Albertin ja taloustieteilijä Robin Hahnelin ehdottama osallistuvaan demokratiaan ja ekologiseen kestävyyteen pyrkivä talousjärjestelmä. Sen määräävinä piirteinä ovat palkitseminen vaivannäön ja työn raskauden perusteella, sekä demokraattisesti tapahtuvat tuotanto ja kulutus keskusjohdon tai markkinoiden saneluvallan sijaan. Osallisuustaloudessa talouden päätösvalta jakautuu päätösten vaikutusten mukaisesti ihmisten kesken.

Osallisuustalous on parempi vaihtoehto kommunismille ja kapitalismille, taloustiedettä ruusuisen retoriikan sijaan.

Uusin kommentti: Eihän tässä ole mitään järkeä ...

Lue kommentteja (1)

Kojootti88
8.8.2018 20:36
Eihän tässä ole mitään järkeä koska osallisuustaloudessa saisi palkkaa työn laadun sijaan työn määrästä johtuvan arvostuksen kautta ja tämä taas tarkoittaisi sitä että jos haluaisi saada oikein kunnolla rahaa niin minun pitäisi tehdä töitä aivan hullun lailla jotta voisin saada työstäni ansaitsemaani arvostusta. Tulee ihan mieleen ne ajat jolloin orjakauppa oli ihan laillista toimintaa. Eli silloin ne henkilöt joilla oli varaa orjaan niin he ostivat itselleen orjan jotta heidän itse ei tarvitsisi tehdä niitä kaikista raskaimpi hommia ja jos orja oli valmis näkemään riittävästi vaivaa leipänsä eteen niin saattoi orjan omistava isäntä palkita hänet hyvin tehdystä työstä pienellä ruokapalkalla.

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle osallisuustalous.