miten uutisankka syntyy?

HIM
25.11.2013

uutisankallla yarkoitetaan perätöntä uutista

tässä on selostus erään uutisankan synnystä.

Amerikkalainen lehdistö uutisoi näyttävästi:

Finland intercepts clandestine shipment of U.S. Patriot missiles bound for China..

Suomeksi tämä on: Suomi pysäyttää amerikkalaisten ohjusten salakuljetuksen Kiinaan.

Koko uutinen on täyttä puppua. On mielenkiintoista tutkia, miten tällainen (maailmalla jo laajalle levinnyt) uutisankka syntyi.

Kovassa myrskyssä (lähes) merihädässä ollut saksalaisalus pelastettiin turvaan Kotkan satamaan. Rutiinitarkastus osoitti, että sen lastina oli räjähdysaineita ja amerikkalaisia Patriot-ohjuksia. Lasti ei ollut mitenkään poikkeuksellinen, sillä samanlaisia lasteja kulkee päivittäin tuhansilla maailman merillä.

Tarkastus osoitti myös sen, että lasti oli matkalla Etelä-Koreaan, lupapaperit olivat kunnossa, ja ainoa pieni virhe oli se, ettei lastikirjaa laatinut (saksalainen) kirjoittaja muistanut, että räjähdysaineet ovat englanniksi '"explosives" eivätkä "fireworks".

Tästä julkisuutta hakeva ministerimme sai vauhtia, ja uutisoi jutun korostaen ministeriönsä ansioita. Jenkit paransivat uutista keksimällä että ohjukset olivat Etelä-Korean sijasta lähetetty Kiinaan. Onhan Kiina vihollismaa, ja Etelä-Korea ystävä. Näin oli maailmanluokan uutisankka valmis.

Opetus: kun luette netistä tai lehdistä uutisia, niin kysykää aina itseltänne, onko tämä totta vai keksitty juttu? Suuri osa netin uutisista on puhdasta pa**aa.

P.S. Korjaus edelliseen. Käännösvirhe tehtiin Suomessa. Asiakirjat olivat englannin kielisiä, ja tumpelo lukija käänsi sanan rockets ilotulitusraketeiksi. Englannin sanat rocket ja missile tarkoittavat kumpikin ohjusta, edellinen on ohjaamaton ja jälkimmäinen radio-ohjattu.

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle miten uutisankka syntyy?.