milloin Suomi itsenäistyi?

HIM
11.1.2014

Jokin aika sitten Miss Suomi Satu Tuomisto sanoi televisiossa Suomen itsenäistyneen vuonna 1952. Iltasanomat uutisoi tämän seuraavasti:

Suomi itsenäistyi vuonna 1952. Ainakin, jos Miss Suomi Satu Tuomistoon on uskominen.
Tuomisto lipsauttaa historiankirjoja vavisuttavan virheen ensi perjantain Kuudes aisti -ohjelmassa.
Miss Suomi on mukana TV1:n uutuussarjassa, jossa kilpailijan pitää aavistaa, mitä Suomen kansa vastaisi kysymykseen. Perjantain jaksossa kilpailija Helena Maronen arvuuttelee, tietävätkö suomalaiset itsenäistymisvuoden.
- Mä olen niin tyhmä, että jos mä sen tiedän, niin kyllä muutkin, Maronen tuumaa.
Kysymystä kysytään muun muassa toimittaja Ruben Stilleriltä ,joka hänkin joutuu arvuuttelemaan.
- Taisi olla vuonna 1917. Vai oliko se 1918? Ei, kyllä se oli 1917, hän osuu oikeaan.
Stillerin jälkeen ruutuun tulee Tuomisto, jolla on aivan oma näkemyksensä Suomen historian tärkeimmästä päivästä.
Tuomisto sanoo hetkeäkään miettimättä vuoden 1952.

Sadun lipsahdus synnytti netissä valtavan keskustelun, jossa hänen lisäkseen haukuttiin lyttyyn kaikki muutkin missit ja loppujen lopuksi koko Suomen nuoriso.

Mutta ... hetkinen ... mietitäänpä, oliko Sadun vastaus sittenkään niin tyhmä, minä sitä pidettiin. Suomen itsenäistyminen vuonna 1917 oli eräänlainen lipsahdus, jonka veli venäläinen päätti korjata syksyllä 1939. Panimme niin lujasti hanttiin, että tilanne pysyi auki ... aina vuoteen 1952 saakka. Kun viimeinen sotakorvausjuna lähti syksyllä 1952, voidaan katsoa Suomen aidosti itsenäisen taipaleen alkaneen. Samana vuonna pidetyt Helsingin olympiakisat ja myös Armi Kuuselan valinta Miss Universumiksi antoivat valtavan buustin Suomelle. Suomalaiset tähtäsivät tulevaisuuten ja alkoivat rakentamaan sitä lähes uskomatonta menestystarinaa, jonka tuloksista me nautimme nyt.

Lopuksi: monet suomalaiset näkivät neekerin ensimmäistä kertaa vuonna 1952.

Uusin kommentti: HIM, tämäkään ei todellakaan ole ...

Lue kommentteja (1)

kmarvia
3.6.2014 21:04
HIM, tämäkään ei todellakaan ole SLANGIsana, niinkuin pitäisi! Mikä ihmeen sairaalloinen tarve HIM:illä on lisätä tänne sanoja, jotka ei ole slangia nähneetkään. No HIM tahtoo tehdä tästä oman muistomerkkinsä, HIMipedian. Ihmettelen kovasti, ettei Urbiksen johto ole asiaan vielä puuttunut. Lähes kaikissa HIM:in lisäämissä sanoissa on yksi (1) laadukas ja yksi (1) peukku ylöspäin. Ei ole vaikeata kuvitella, kuka nekin on antanut.

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle milloin Suomi itsenäistyi?.