mikroaggressio

Gargoyle
6.2.2018

Mikroaggressio tai mikrohaittaaminen tarkoittaa arkista viestintää, joka lähettää yksilöille vähätteleviä viestejä näiden ryhmäjäsenyyden perusteella ja aiheuttaa marginalisoidun ryhmän aseman vähittäistä heikentämistä. Mikroaggressio on vähättelevien stereotypioiden toistamista. Ihmiset tekevät sitä tyypillisesti tahattomasti, pahaa tarkoittamattaan ja huomaamattaan, myös marginalisoidun ryhmän puolustajat ja jäsenet itse.

Esimerkki mikroaggressiosta on vaikkapa Putous -ohjelman jakso, jossa vauvan saaneet vanhemmat keskustelivat sairaanhoitajan ja lääkärin kanssa siitä, onko vauva tyttö, poika, muunsukupuolinen, reipas, veltto, lipasto, vasa tai pirtelö. Hauskaa ja ajankohtaista joo, hehheh, mutta silti pilkan tekoa ja ylhäältä päin lyömistä niitä ihmisiä kohtaan, jotka kokevat muunsukupuolisuutensa takia jatkuvaa syrjintää ja yrittävät saada äänensä kuuluville.

Mikroaggressiota on esimerkiksi se, kun ohikulkija koskee tummaihoisen afrotukkaan ilman lupaa, koska se ”näyttää kivalta” tai menee taputtelemaan vauvaa odottavan äidin masua tai naisen hyvännäköistä takapuolta, koska kuvittelee sen olevan jotenkin hyväntahtoista. Milläköhän oikeudella? Luvatta koskeminen voi tuntua kohteesta todella ällöltä ja vastenmieliseltä.

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle mikroaggressio.