määritelmien epäsymmetria

HIM
7.1.2014

kun matematiikassa kirjoitamme yhtälön, niin se tarkoittaa sitä, että =-merkin eri puolella olevat lausekkeet ovat identtisiä keskenään. Jos kirjoitamme x = y, niin silloin x on yhtä suuri kuin y, ja y on tietysti yhtä suuri kuin x.

Urbiksen määritelmissä, ja myös monien muiden sanakirjojen määritelmisä, sana on ei toimi aivan samalla tavalla kuin matematiikan on-merkki. Jotkut määrittelijät eivät ole huomanneet tätä, minkä vuoksi urbiksessa on joukko virheellisiä määritelmiä.

Annan yhden esimerkin. Meidän pitää määritellä sana boxerit. Jos kirjoitamme boxerit on alusvaate, niin emme luo kunnollista määritelmää, koska lause ei erota boksereita esim. pitkistä kalsareista tai edes aluspaidasta. Huomaa myös, että tämä lause ei ole samalla tavalla symmetrinen kuin matemaattinen yhtälö. Takaperin luettuna se kuuluu alusvaate on bokserit, mikä on selvästi virheellinen määritelmä alusvaatteelle.

Hyvä määritelmä boksereille kuuluu: miesten lyhytlahkeiset alushousut. Esimerkiksi nyrkkeilijät käyttävät otteluissaan boksereita, mistä niiden nimikin juontaa juurensa.

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle määritelmien epäsymmetria.