levikset

kariku
18.7.2008

farkut (Lewis-merkki)

Hyödyllinen (33) Huono (12)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

levikset

HIM
6.1.2014

Tuotemerkki ei ole Lewis vaan Levis, ja se tulee sen luojan Levi Straussin etunimestä

Suomessa farkut saivat nimkseen jamekset. Se oli itse asiassa suomalaisen valmistajan (katso alla) tavaramerkki, joka adoptoitiin samalla tavalla kuin esim. jeeppi ja kännykkä, tuotteen yleisnimeksi.

Jameksilla oli erittäin mieliinpainuvaa mainontaa tyyliin "Joka jannulla jamekset!"

Yle kertoo asiasta seuravasti:

Jokainen 60- ja 70-luvuilla nuoruuttaan viettänyt tietää aivan varmasti mitkä ovat Jamekset. Suomalainen nuoriso veti James-farkut jalkoihinsa kapinahengessä, ja kuunteli samaan aikaan paheellista rock'n'roll musiikkia. Oli nuori sitten lättähattu, surinasussu tai pärinäpoika, Jamekset olivat se juttu. Suuri osa Jamesten tarinaa on eletty Heinolassa, jossa Mattisen teollisuus Oy valmisti nuorison suosikkifarkkuja kolme vuosikymmentä. Heinolan kaupunginmuseo on jo hetken aikaa kerännyt kuvia, tarinoita ja tottakai niitä aitoja James-farkkuja kokoelmiinsa.
Turha (4) Hyödyllinen (3)

Uusin kommentti: Mieliinpainuvaa nuorisomainontaa oli sekin, kun ...

Lue kommentteja (1)

Judolf
23.2.2020 13:06
Mieliinpainuvaa nuorisomainontaa oli sekin, kun hurmaavasti hymyilevä Kai Lind lauloi televisiossa laulua "When the James go marching in" (ja tietysti jamekset jalassa). Laulu oli muunnos vanhasta negro spiritual -laulusta "When the saints go marching in" (sama sävelmä, mutta hiukan muutetut sanat).

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle levikset.