Lehtineekeri

Lahtarisika
25.11.2019

Lehtineekeri on vanha nimitys sanomalehdissä työskenteleville toimittajille.

Nimitys oli yleisesti käytössä 1930- ja 1940-luvuilla, joskin vanhimmat maininnat ovat jo 1920-luvulla.

Yleisimmän teorian mukaan nimitys viittaa siihen, että tuoreita painovedoksia käsitelleiden toimittajien kädet ja joskus jopa kasvotkin, olivat hyvin usein mustan painomusteen tahrimat. Tahrat pysyivät pitkään ja näkyivät myös journalistista työtä tehdessä, Näiden mustien tahrojen vuoksi toimittajien haastattelimiksi joutuneet kansalaiset alkoivat käyttää leikkimielisesti heistä neekeri-nimitystä, joka muissa yhteyksissä piti täsmentää lehtineekeriksi, ettei niitä sekoiteta muihin neekereihin.

Vaihtoehtoisen selityksen mukaan toimittajat itse olivat tyytymättömiä huonohkoon palkkaansa ja vertasivat tätä ahdinkoaan amerikkalaisten neekeriorjien asemaan.

Erityisesti urheilu-uutisia raportoivasta toimittajasta käytettiin nimitystä urheiluneekeri. Urheiluneekeri nimitys säilyi käytössä vielä hieman pitempään kuin tavallinen lehtineekeri.

Toimittajien yhteisiä vapaa-ajan kerhoja saatettiin myös kutsua neekerikerhoiksi. Osassa näiden nimistä neekeri-sana säilyi jopa 2000-luvulle asti.

Nykyisin sanomalehtitoimittajia ei enää sanota neekereiksi. Nykyisin neekeri-sanan käyttöä pidetään ihmisoikeuksia loukkaavana.

Vaikka Lehtineekeri on nyttemmin todettu poliittisesti epäkorrektiksi, oli se edistyksellinen siinä mielessä, että sana oli sukupuolineutraali, toisin kuin sen myöhemmin korvannut sana "Lehtimies".

Laadukas (11) Hyödyllinen (8)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle Lehtineekeri.