kertaluokkaa suurempi

HIM
9.12.2013

Kirjastot.fi on nettisaitti, jonne voi lähettää kysymyksiä ja joihin se antaa yleensä kerrassaan asiantuntevia ja perusteellisia vastauksia.

Eräs käyttäjä kysyi, mitä tarkoittaa olla kertaluokkaa suurempi.

Hän sai seuraavan vastauksen:

Ilmaisulle ei löytynyt selitystä idiomi- eikä muistakaan sanakirjoista. Kirjassa Tiima, tiu, tynnyri: miten ennen mitattiin (tekijänä mm.Jarmo Grönros) kerrotaan, että kerta on vanha kappalemitta. Hevosen kenkiä on laskettu kerta-mitassa, joka tarkoitti neljää kappaletta. Kerta on ollut myös vaununakselien kappalemitta: vaununpyörien pinnakerta on tarkoittanut 44 kappaletta. Pinnatuoleja on kaupattu kerta-mitoissa. Yksi kerta tarkoitti 168 pinnaa. Pohjoisessa kerta saattoi tarkoittaa myös teurastetun poronlihan mittaa.

Näiden tietojen perusteella on vaikea sanoa monikokertainen on nykyinen kertaluokka. Lisäksi voi olla, että ilmaus ei liity näihin mittoihin lainkaan.

No' minäpä vastaan.

Kertaluokka on täsmällisesti määritelty matemaattinen käsite, joka on viin vaikeasti tajuttavissa, että en edes kirjoita sen määritelmää tähän.

Puhekielessä kertaluokalla tarkoitetaan samaa kuin suuruusluokka.

Jos ensimmäinen luku on vaikkapa 10 ja toinen on sitä kertaluokkaa suurempi, niin se on noin sata (täsmällisemmin välillä 51 - 500). Kaksi kertaluokkaa suurempi luku on noin 1000 (täsmällisemmin välillä 501 - 5000).

Ei se tätä ihmeellisempi asia ole.

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle kertaluokkaa suurempi.