kekkeruusi

ossika
30.3.2008

Käytökseltään poikkeava yksilö.

Oli se vaan eriskummallinen kekkeruusi!

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

kekkeruusi

kekkeruusi
19.8.2017

"Hepsankeikka" ja "Kaupungilla kukkoileva epämääräinen tyyppi" ovat mielestäni ihan hyviä luonnehdintoja kekkeruusille. Lähde: Hannu Hyttinen: Pipa päässä rotvallir reunalla : taskusanakirja tampere-suomi (1995) http://www2.kirjastot.fi/kysy/arkistohaku/kysymys/?ID=c1206bfc-88c3-402f-9953-cd9dbc614954

Kekkeruusi sana viittaa usein juuri pukeutumiseen tai ulkomuotoon; henkilöön joka pyrkii tekemään itsestään spektaakkelin. Kekkeruusi pukeutuu omasta mielestään äärimmäisen tyylikkäästi ja muodikkaasti erottuen kuitenkin muista ajan muotitrendeistä. Kekkeruusin luonteeseen voi liittyä omahyväisyys ja itseriittoisuus.

Englanninkielen sana "fop" voisi olla yksi hyvä käännös kekkeruusille. https://en.wikipedia.org/wiki/Fop

Myös amerikkalainen "pimp" (parittaja) on usein ulkomuodoltaan äärimmäisen yltiö kekkeruusimainen. http://tinyurl.com/ycsm2yb3

Kekkeruusi sanaa Tampreella hieman harvemmin käytetään kohteliaisuutena, joskin käänteisesti voi se todella myös olla äijämäinen kohteliaisuus toisen huolitellusta ulkomuodosta.

Jos erehdyin nuoruudessani liikaa peilailemaan tai pynttäytymään saattoi äitini naureskella minulle ilkikurisesti ja nimitellä kekkeruusiksi. Äidillä oli myös aito huoli siitä, että kekkeruusiuteni olisi pysyvämpi piirre, jota saisi sitten hävetä jatkuvasti muiden silmissä. Oli häestä tarpeeksi kurjaa, että suvun entinen päämies Pappa Järvinen oli eläissään melkoinen kekkeruusi. Hänen tatuointinsa, kiiltävät nahkatakkinsa ja muut mustalaismaiset pukeutumistyylinsä herättivät kuulemma aikanaan kosolti ei-toivottua huomiota.

En ole koskaan kuullut kekkeruusi -sanaa käytettävän kuin miehistä, mutten toisaalta näe mitään erityistä syytä miksei naistakin joissakin tapauksissa voisi kutsua kekkeruusiksi.

Kekkeruusi sanalla ei suoranaisesti ole homoseksuaalisuuteen tai "metroseksuaaliin" henkilöön viittaavaa konnotaatiota. Hyvin huoliteltu kumman tahansa ryhmän edustaja voi kuitenkin herkästi tulla nimitellyksi kekkeruusiksi. Kuitenkin kekkeruusiksi miellettävä "kukkoileva" tai "kukkomaisesti pukeutuva" tyyppi on useinmiten hetero seksuaaliselta suuntautumiseltaan.

Kekkeruusi sanalla on vahvasti myös "keikari" -sanaan liittyviä negatiivisia mielleyhtymiä.

Summa summarum, kekkeruusi on hieno tampereenkielen sana, johon kannattaa suhtautua pienellä huumorilla, useinmiten hyväntahtoisena veljellisenä ivana. Harvoin sillä pyritään ketään syvästi loukkaamaan. Ja oman elämäsä eksentrikko voi toki myös olla ihan ylpeästi kekkeruusi.

No jo o melkone huomionkipee kekkeruusi!

Ooppas sää tänää aika kekkeruusi. Hiano takki, mistä löysit?
Huono (10) Laadukas (7)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

kekkeruusi

nuuskasme
24.8.2012

Kekkeruusi tai lyhennettynä "kekke" on ihminen joka pukeutuu huomattavasti epämuodikkaisiin ja/tai rumiin vaatteisiin. Esimerkiksi ihmiset jotka pukeutuvat löysiin farkkuihin ja Karl Kani/Bronx Clothing- tyylisiin vaatteisiin. Kekkeruusi voi käytännössä olla kuka tahansa joka pukeutuu junttimaisesti tai on tyyliltään vuosia jäljessä.

Kekkeruusin määritelmä voi vaihtua melkein vuosittain, sitä mukaan kun muotikin vaihtuu.

Sanalla "kekkeruusi" on erilainen alkuperäinen merkitys, mutta sen nykyinen määritelmä syntyi Tampereella vuonna 2007 kun muutama paikallinen teini alkoi pakottamaan ja ylenpalttisesti käyttämään sitä joka puolella.

"Näiksä ton kekkeruusin jolla oli toi Ed Hardyn lippis. Jätkä on 8 vuotta muodista jäljessä."

"Joku vitun kekkeruusi tuli eilen aukoon päätään mulle. Sil oli keltaseks värjätty irokeesi, Kanin huppari ja sämpyläkengät."
Laadukas (20) Huono (10)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle kekkeruusi.