käyttörunous

HIM
11.1.2014

tiettyä tilannetta tai ihmistä varten usein tilauksesta tehdyt runot ovat käyttörunoutta (puhutaan myös tilaus- tai tilapäärunoista)

Käyttökirjallisuuden päätarkoitus on muu kuin esteettisen (taide)nautinnon tuottaminen; se voi olla onnittelu, juhlistaminen, historian kertominen, henkilön kuvaaminen jne. Säveltäjän tilaamat laulutekstit, kuolinilmoitus- ja vieraskirjarunot, ns. retkikronikat, julistusrunot - kaikki nämä ovat käyttölyriikkaa (ja usein mitallista). Käyttörunojen erottaminen oikeista tahi taiderunoista on kuitenkin vasta uuden ajan ilmiö; vanhastaan kaikki runous oli (myös) käyttörunoutta. (etaopit.pp.fi)

Uusin kommentti: HIM, tämäkään ei todellakaan ole ...

Lue kommentteja (1)

kmarvia
3.6.2014 20:41
HIM, tämäkään ei todellakaan ole SLANGIsana, niinkuin pitäisi! Mikä ihmeen sairaalloinen tarve HIM:illä on lisätä tänne sanoja, jotka ei ole slangia nähneetkään. No HIM tahtoo tehdä tästä oman muistomerkkinsä, HIMipedian. Ihmettelen kovasti, ettei Urbiksen johto ole asiaan vielä puuttunut. Lähes kaikissa HIM:in lisäämissä sanoissa on yksi (1) laadukas ja yksi (1) peukku ylöspäin. Ei ole vaikeata kuvitella, kuka nekin on antanut.

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle käyttörunous.