jokeroituminen

Moonman
8.10.2024

Jokeroituminen on henkinen prosessi, jossa yksilö menettää uskonsa vallitsevaan yhteiskuntajärjestykseen ja jopa ihmiskuntaan. Usein radikaalein seurauksin. Jokeroitumiseen kuuluu, että yksilö alkaa aktiivisesti kyseenalaistamaan ja koettelemaan yleisiä käsityksiä ja normeja. Tyypillisesti tällainen nihilisti, henkisesti epävakaa tai muuten vain marginalisoitunut henkilö ajautuu törmäyskurssille muun maailman kanssa.

Käsitteen alkuperäinen etymologia ei ole täysin tiedossa, mutta mitä ilmeisimmin se viittaa elokuvaan Joker (2019). Saman tapainen antisankarin vajoaminen, epäonnisten kokemusten, yhteiskuntakriittisen heräämisen ja antisankaruuden kierre on nähtävissä myös elokuvassa Rankka päivä (1993).

Jokeroitumista ei pidä sekoittaa mihin tahansa radikalisoitumiseen tai mielenterveyden rappeutumiseen. Jokeroitumiseen liittyy yksilön vahva oma tahto, itsereflektio, ja kontrariaanisuus. Tämä erottaa jokeroituneet yksilöt mm. keskustalaisuuteen, islamiin tai ilmastohysteriaan aivopestyistä yksilöistä. Jokeroitumisen käsite kiteyttää monimutkaisen yhdistelmän psykologisia, sosiaalisia ja ideologisia tekijöitä, jotka yleensä vähitellen johtavat yksilön irtautumiseen yhteiskunnan normeista ja radikaaliin käytökseen.

Jokeroituminen lähtee usein liikkeelle yhteiskunnallisesta vieraantumisesta ja ulkopuolisuuden tunteesta. Yksilö voi kokea syvää pettymystä ja tyytymättömyyttä vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä kohtaan. Tämä tunne voi kypsyä kauan ja kasvaa vähitellen, tai tilanteeseen voi havahtua shokin omaisesti. Jokeroitumisen myötä tavalliset ihmiset alkavat näyttäytymään ongelmaista yhteiskuntaa ylläpitävinä taviksina tai "lampaina". Tällainen ensimmäisen asteen jokeroituminen voi muistuttaa radikalisoitumista, mutta vain pintapuolisesti.

Vasta toisen asteen jokeroituminen muuttaa ihmisen psyykettä ja aiheuttaa eksistentiaalisen kriisin, jolla voi olla vakavampia seurauksia. Henkilö voi menettää empatiakykynsä, käyttäytä jopa avoimen vihamielisesti sekä pyrkiä kylvämään epäjärjestystä ja vahinkoa laista piittaamatta.

Kolmannen asteen jokeroitumisessa konflikti yhteiskunnan kanssa laajenee ja saa systemaattisempia piirteitä. Yksilö saattaa liittoutua muiden saman henkisten kanssa ja ammentaa ideoita mm. anarkistisesta tai marxilaisesta filosofiasta.

Pasi postailee nykyään ihmeen jyrkkää kontsaa, lähes rasismia ja fasismia.
-No, sen tytär joutui somalin raiskaamaksi eikä tekijä saanut kummoistakaan tuomiota.
-Auts. Vähemmästäkin jokeroituu.
Hyödyllinen (12) Laadukas (9)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle jokeroituminen.