genre

HIM
6.1.2014

Wkipedia määrittelee genren näin: Tyylilaji eli lajityyppi tai genre tai Tyylisuunta ([žãr], ransk. genre = laatu, laji, suku, genre artistique = taidelaji) tarkoittaa jonkin taiteenalan laatua, lajia, luokkaa, tyyppiä tai esitystapaa.
Tämä määritelmä on niin ympäripyöreä, että siitä on vaikea hahmottaa genren merkitystä. Esimerkit kuitenkin valaisevat asiaa.

Genrellä tarkoitetaan lajityyppiä, kuten komediaa, historiallista draamaa tai kauhua.
Samaan genreen kuuluvat tarinat sisältävät samankaltaisia konventioita, toistuvia elementtejä, jotka katsoja tunnistaa.

Lajityyppien rajat eivät ole ehdottomia, vaan ne limittyvät ja sulautuvat yhteen. Esimerkiksi sotaelokuvissa on usein romanttinen sivujuoni. Genreillä on myös alagenrejä: komedia voi olla vaikkapa satiiri, farssi tai musta komedia. Genrejaottelua ei siis tarvitse kokea rajoittavana, vaan niitä on lupa sekoitella mielin määrin!

Elokuvan genre, kuten esimerkiksi:

lännenelokuva
nuorisoelokuva
musikaali
kauhuelokuva
sotaelokuva
rakkauselokuva
melodraama
tieteiselokuva
rikoselokuva
toimintaelokuva
film noir
Käsikirjoittaja voi käyttää lajityyppejä hyväkseen kirjoittaessaan tarinaa ja sen henkilöhahmoja. Lajityypin luoman kontekstin avulla kerronta tulee taloudelliseksi eikä kaikkea katsojien "jo tietämää" tarvitse erikseen selittää. Katsoja osaa esimerkiksi rikoselokuvaa katsoessaan tulkita "hyvän ja pahan poliisin" kuulustelutekniikaksi eikä henkilöhahmojen luonteenpiirteiksi.
(elokuvantaju.uiah.fi)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle genre.