entropia

HIM
7.12.2013

on fysiikan termi, ja yksi vaikeimmista ymmärtää. Edes kaikki filosofian kandidaatin tutkinnon suorittaneet fyysikot eivät ymmärrä kunnolla, mitä entropia tarkoittaa.

Tässä on Wikipedian määritelmä: fysikaalinen suure, joka ilmaisee epäjärjestyksen määrän systeemissä. Entropiaan liittyvä epäjärjestys tarkoittaa useimmiten energian tai materian jakautumista yhä tasaisemmin sille varatussa tilassa, satunnaisuuden ja epätodennäköisyyden kasvamista sekä erojen ja informaation vähenemistä. Entropia on keskeinen käsite termodynamiikassa, fysikaalisessa kemiassa, tilastollisessa mekaniikassa ja informaatioteoriassa, sekä psykologiassa ja mielenfilosofiassa, joissa se määritellään kussakin hieman eri tavoin

Entropia on suomeksi haje, mikä sana kuvaa sitä erinomaisesti. Tässä on hyvä esimerkki hajeen vähentymisestä ja sen jälkeisestä kasvusta:

Mopojen sulkeisissa alikessu komentaa: "Riviin, järjesty!". Mopojen haje vähenee sekunnissa merkittävästi. Sitten tulee komento: "Taakse, poistu!" Rivistön entropia kasvaa salamannopeasti moninkertaiseksi.

Miksi entropia on tärkeä käsite? Siksi, että joukon havaittavat ominaisuudet riippuvat usein nimenomaan sen entropiasta. Mietipä jäätä, vettä ja vesihöyryä. Niiden olomuotojen erilaisuus on suoraa seurausta vesimolekyylijoukon entropiasta.
Hyödyllinen (15) Laadukas (10)

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle entropia.