slangi

jvp
10.2.2016

Helsingin tai pääkaupunki seudun murre

-Osaaksä puhuu slangii?
-No en todellakaa.

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Slangi

ersa
8.11.2007

Slangi on tietyn pienryhmän puhetapa, "sosiaalinen murre", joka poikkeaa yleiskielestä sanastoltaan ja tyyliltään. Pienryhmiä voivat olla esimerkiksi ikä- tai harrastusryhmät.


Yleisesti se tarkoittaa kielimuotoa, joka ei ole paikallismurre eikä erikoisalan kieltä vaan jonkin sosiaalisen ryhmän oma kielimuoto. Käytännössä usein myös ammattialan kieltä kutsutaan slangiksi, mutta oikeampi nimitys olisi jargon.


Tunnettuja slangeja ovat mm. stadin slangi ja nettislangi.

-
Hyödyllinen (35) Hauska (20)

Uusin kommentti: Tämä on erinomainen määritelmä slangille. ...

Lue kommentteja (2)

James1
11.2.2011 09:46
Oikein. Ja olis kliffaa ku jengi skrivais selitykseen sanan lähteen. Jos tietää. Moni Stadin slangisana on kotoisin Ruotsista tai Venäjältä.
HIM
14.6.2011 01:39
Tämä on erinomainen määritelmä slangille. Tosin alussa Stadin slangi oli nimenomaan "paikallismurre", jota puhuttiin Kallion ja Rööperin suomenruotsalaisissa työläiskaupunginosissa. Kyllä tiettyjen erityisalojen slangia voi kutsua mieluummin slangiksi kuin meille aika vieraalla käsitteellä 'jargon'. Slangin alkuperäinen tarkoitus oli nimen omaan lisätä yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja siten luoda myös turvallisuuden tunnetta. Minulla on kaksi äidinkieltä. Ensimmäinen niistä on Rööperin slangi ja toinen, jonka opin vasta koulussa, on suomenkieli. Kun olin viisivuotias, osasin sanoa sujuvasti; fabu on kliffa ja kova stara, Mitä se tarkoitti suomeksi, siitä minulla ei ollut aavistustakaan. Ymmärsin kuitenkin sen, mikä sen merkitys oli Rööperin slangissa. Pikkuskidit oppivat Rööperin slangin vähän vanhemmilta kundeilta uskomattoman nopeasti ja käyttivät sitä sen jälkeen sujuvasti ja antaumuksella.

Piilota

Slangi

kariku
21.9.2008

(merenkulku) letku

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi ensimmäinen kommentti tälle sanalle!

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle Slangi.