shanghaijaus, shanghaijata

korpisoturi
13.8.2009

pakkovärväys, pakkovärvätä

Termi sai alkunsa 1800-luvulla USA:n länsirannikolla, jossa ei saatu värvättyä riittävästi merimiehiä Kiinaan liikennöiviin aluksiin. Tästä suivaantuneena tietyt moraalittomat merenkävijät päättivät juottaa ja huumata tajuttomaksi satamakapakoihin iltaa istumaan lähteneitä viinamäen miehiä.

Sammahtaneet uhrit kannettiin lähtöä tekeviin laivoihin. Herätessään jossain keskellä valtamerta heidän ainoa todellinen mahdollisuutensa pysyä hengissä oli allekirjoittaa työsopimus. Useimmat näistä laivoista suuntasivat nimenomaan Shanghaihin, siitä nimitys.

Nykyisin shanghaijauksen käsite on laajempi ja liittyy ainakin prostituutioon ja ihmiskauppaan. Yleisesti ottaen voisi todeta, että yksilö pakotetaan tekemään sitoutumispäätös todellisen tahtonsa vastaisesti. Tähän on johtanut sitouttajan suunnitelmallinen toiminta uhrin pinteeseen saattamiseksi, josta uhri itse ei ole ollut tietoinen.

Laadukas (21) Hyödyllinen (12)

Uusin kommentti: Tämä on faktisesti osapuilleen kohdillaan, ...

Lue kommentteja (1)

topyli
28.11.2014 15:38
Tämä on faktisesti osapuilleen kohdillaan, en ole ihan asian erityisasiantuntija mutta historijoitsija kuitenkin. Kieltä voisi parantaa. - Ei varustamot suivaannu, vain ihmiset suivaantuvat. Varustamoilla vain oli työvoimapula. Parempi sana siis olisi paikallaan. - Yleisesti ottaen ei todeta pakottamista, vaan kyse on sanan määrittelystä. Pitäisi siis sanoa esim. että todetaan shanghaijauksessa olevan kysymys yksilön pakottamisesta tms. Josta uhri ei ollut tietonen - pitää olla "mistä". Lauseessa ei viitata yhteen tiettyyn sanaan vaan abstraktioon "sitouttajan suunnitelmallinen toiminta", jolloin pitää käyttää mikä-sanaa. Ugh.

Piilota

Lisää uusi määritelmä sanalle shanghaijaus, shanghaijata.